Unngå å bli lurt ved kjøp av bruktbil

Unngå svindel ved bruktbilkjøpDe fleste som selger bruktbil på privatmarkedet er vanlige folk med ærlige intensjoner. Likevel finnes det både kjeltringer og folk som tar snarveier, kanskje spesielt når det gjelder bruktbiler. Man er heller ikke garantert å få rett vare når man kjøper bil fra en forhandler, selv om det nok er tryggere her. Risikoen for å bli lurt er noe du kan redusere med enkle grep.

Ikke kjøp stjålet bruktbil

Er det den virkelige eieren som selger bilen? Det hender at biltyver selger biler de har stjålet, og det hender at folk selger biler de ikke en gang har sett i virkeligheten, men som eies av en uskyldig tredjepart. Før du kjøper en bruktbil, kan du sjekke hos Statens vegvesen om selgeren er oppført som riktige eieren. Dette gjør du på nettsidene til vegvesenet, eller ved å sende en SMS til 2282 med koden REGNR og bilens registreringsnummer.

Unngå en annen persons gjeld

Sjekk at bilen ikke har heftelser før du betaler. Heftelser betyr at en tredjepart (som regel en bank) har pant i bilen du kjøper. Slike heftelser følger bilen, og dermed kan banken inndra panten (som jo er bilen), selv om det ikke er du som skylder pengene. Din løsning på et slikt problem er å rette kravet til selgeren i etterkant, noe som normalt byr på store vanskeligheter. Folk som selger biler med heftelser, har som regel dårlig likviditet og betalingsmoral, og i de fleste tilfeller betyr det at pengene dine kan anses som tapte. Alle heftelser blir registrerte i Brønnøysundregisteret, og du kan enkelt sjekke om en bruktbil har slike før du kjøper, så lenge du har gyldig registreringsnummer for bilen.

Sørg for riktig oppgjør

For å unngå at selgeren tar pengene dine, men unnlater å gi deg bilen, kan du sikre deg ved å betale med en bankremisse. Dette er et slags gjeldsbrev du får i banken din, der summen for bilen korresponderer med pålydende på remissen. Selgeren vil da få oppgjøret sitt først når bankremissen underskrives på baksiden, og leveres i banken. Her må selgeren også legitimere seg, noen ganger med to sett gyldig legitimasjon, noe som sikrer deg mot at en tredjepart kan stikke av med pengene for bilen (i tilfelle ran eller lignende). Bankremisser er blitt ganske vanlige som oppgjørsform for dyre gjenstander, og de kan kun brukes innenfor landegrensa.

Skal du selv selge bruktbil?

Mye av de samme forhåndsreglene som gjelder for kjøpere av bruktbil, gjelder også for den som selv skal selge bilen sin. Når kjøperen skal prøvekjøre bilen, bør du selv sitte på. Du bør ikke akseptere oppgjør ”senere”, uansett hvilket argument eller unnskyldning kjøperen har for et slikt forslag. Oppgjøret for bilen bør være på din konto, eller i form av en bankremisse, før du overlater bil og nøkler til kjøperen. Du bør ikke akseptere kontanter som betaling, da du aldri kan være sikker på hvor pengene kommer fra. Du kan bli fraranet kontanter, og også implisert i andre forbrytelser, dersom det kan påvises at du burde visst at pengene stammer fra kriminelle forhold.

En salgskontrakt er også en god sikkerhet for en ærlig selger, på samme vis som den er det for en ærlig kjøper. Sørg for å ha en slik avtale å vise til dersom det skulle oppstå problemer i ettertid.