Tips til kjøp av bruktbil

Kjøpe bruktbilIkke gå i fellene når du kjøper bruktbil! Du unngår enkelt mange ergrelser dersom du tar noen forhåndsregler. Det er aldri helt risikofritt å begi seg ut på bruktmarkedet, men du kan redusere sjansene betraktelig for å kjøpe katta i sekken, dersom du følger noen gode råd.

Sørg for papirarbeidet

Kjøp aldri bruktbil uten å tegne en klar og tydelig salgskontrakt med selgeren. Skal du selge bruktbil selv, er det også i din interesse at kjøpet er kontraktsfestet. Kontrakter gir sikkerhet dersom det oppstår en tvist etter at handelen er foretatt, mens muntlige avtaler er vanskelige å bevise. Ta også kopi av en eventuell annonse for bilen, så har du grunnlag for hva selgeren påstod du kjøpte, i tilfelle du senere oppdager klare mangler. Standard kjøpekontrakter finner du på nettsidene til for eksempel NAF og Forbrukerrådet.

Hvem eier bilen?

Sjekk alltid at det ikke finnes heftelser på en bruktbil før du kjøper den. Dette kan du gjøre på nettsidene til Brønnøysundregisteret. Sjekk også legitimasjon til selgeren, så er du sikrere på at du ikke kjøper en stjålet bil. Dette gjør du ved å sende en tekstmelding til 2282. Skriv REGNR etterfulgt av mellomrom, deretter bilens registreringsnummer, så får du svar på hvem som er registrert som eier av bilen. Har bilen heftelser, eller du kjøper tyvegods, vil du i de fleste tilfeller ha stor risiko for å tape alle pengene du gir til selgeren.

Er årsavgift betalt?

Sjekk at årsavgiften er betalt (Skatteetaten har disse opplysningene), og at bilen har godkjent EU-kontroll (sjekk hos Statens vegvesen). Kontroller også at kilometerstanden er det du fikk oppgitt, samt at årsmodellen på bilen stemmer. Alt ettersom hvor gammel bilen er, bør serviceheftet sjekkes. For veteranbiler, eller biler med svært lav salgsverdi, blir dette noe unødvendig, men kontrollen bør ellers foretas.

Bruktbilens tilstand

Kjøper du bruktbil hos en forhandler, vil det i mange tilfeller være en garanti på bilen. Denne gir deg bedre rettigheter og klagemuligheter, dersom bilen skulle ha mangler det ikke ble opplyst om da du kjøpte den. Garantier forutsetter imidlertid at de forrige eierne har fulgt bilens servicekrav (se serviceheftet). Prøvekjør alltid bruktbilen før du kjøper den. Dette kan gjerne gjøres sammen med en bilkyndig person, dersom du selv ikke har nok kunnskaper. Samtidig kan man sjekke for rustskader og bulker, og lignende. Det er ikke uvanlig at selgere tilbyr en tilstandsrapport på bilen.

Etterarbeid ved kjøp av bruktbil

Etter at prisen på bilen er avklart og kjøpekontrakten er undertegnet, sørg for å påse at bilens salgsmelding blir utfylt og sendt til Statens vegvesen. Du finner salgsmelding på vegvesenets hjemmeside, eller hos forsikringsselskapene. Vognkortets del 2 skal leveres til en trafikkstasjon slik at bilen blir omregistrert i ditt navn, noe selgeren har ansvar for. Dette kan du sjekke selv senere at det er blitt foretatt. Del 1 av vognkortet skal alltid ligge tilgjengelig i bilen. Før du tar bilen i bruk, må du også påse at du har adekvat bilforsikring. Bilen er normalt forsikret av forrige eier når du prøvekjører, men du kan ha din forsikringsavtale klar i tilfelle du foretar kjøpet.