Bruktbilene du bør styre unna

Å kjøpe bruktbil er nesten som gambling, og du vet ofte ikke om handelen var vellykket før du har brukt bilen en stund. I tillegg til å undersøke feil og mangler, lese tilstandsrapporter og EU-kontroll, bør man vurdere å sjekke profesjonelle vurderinger av hver enkelt bilmodell.

Les TÜV-rapporten før du kjøper bruktbil

BilmekanikerDet tyske Technischer Überwachungsverein (TÜV) er en organisasjon som undersøker sikkerheten og kvaliteten på alle mulige slags produkter, blant annet på bruktbiler (og nye biler). Deres periodevise rapport er et ypperlig verktøy når du vil finne ut hvilken bruktbil det lønner seg å kjøpe, og hvilke modeller du med hell kan unngå. Rapporten tar for seg 100 modeller og sammenligner de, år for år. Vurderingen inkluderer biler om er inntil 11 år gamle, og baseres på feil som oppdages i kontroller, erfaringene fra eierne og andre momenter. Dette igjen vurderes opp mot kjørelengde og bruk. Sjekk lista fra TÜV før du kjøper bruktbil, så unngår du kanskje de største bomkjøpene.

De dårligste kjøpene blant bruktbiler

De verste kjøpene er i følge rapporten fra TÜV dominert av merker som Fiat, Renault, Citroen og Chevrolet blant de nyere bilene. Her er det blant annet Fiat 500, Fiat Punto, Chevrolet Spark og Citroen C5 som bør unngås. I klassen for biler som er 4-5 år gammel dukker også vW Sharan opp, sammen med Dacia Logan, Fiat Panda, Dacian Sandero og Renault Kango. Blant enda eldre biler finner vi en og annen Kia, Ford og Alfa Romeo også. Dette er biler man antar er blant de billigste i produksjon, og som derfor utsettes for mer materialtretthet enn de beste bilene i rapporten. I tillegg spiller enkelte dårlige ingeniørløsninger inn, samt generell lav sikkerhet.

Populære Golf både bra og dårlig

I Norge har Volkswagen Golf vært blant de desidert mest populære bilene i en mannsalder, og er også å finne i analysen over de dårligste og beste bruktbilkjøpene. Golfen klarer seg noenlunde bra i sammenligningen, så lenge den er eldre enn 8-9 år, men regnes som et dårlig bruktbilkjøp om modellen er yngre enn dette. Noe av forklaringen kan være at golfeiere ser ut til å kjøre ofte og lenge, og den gjennomsnittlige kilometerstanden på brukte Volkswagen Golf viser nettopp dette.

De beste bruktbilene

Samme rapport fra TÜV forteller også om hvilken bruktbil du kanskje burde kjøpe. Gjengangerne blant de beste kjøpene er luksusmerker som Mercedes, AUDI, BMW og Porsche. Alt ettersom hvilken modell vi snakker om, og hvilket produksjonsår, plasserer disse seg på top 10-lista fra TÜV. Mercedes B-klassen nevnes spesielt, og det samme gjelder Audi A1 i kategorien bruktbil inntil 4-5 år gammel. Porsche 911 (997-modell) er best blant biler som er 6 til 9 år gamle, både fordi bilen holder meget høy kvalitet, og fordi Porsche-eiere ofte tar godt vare på doningene sine. Men, dette er ikke en bil for Hvermansen.

Blant de mer rimelige modellene og merkene, som også regnes som gode bruktbiler, finner vi ofte Toyota (Prius, Auris og Yaris), Opel og Mazda. Dette gjelder spesielt for biler som er fra 6 til 8-9 år gamle, mens for eldre biler igjen utmerker Toyota RAV4, Avensis og Corolla seg.