Billån til bruktbil

BillånSkal du kjøpe en veldig billig bruktbil, bør du se om du klarer å spare opp pengene på forhånd. Å låne for eksempel 10 000 kroner til ei regelrett kjerre, er ikke spesielt gunstig økonomisk sett. Med renter og gebyrer, kan kjøpskostnadene for bilen bli prosentvis betydelig høyere. Billån blir mer aktuelt ettersom bilens verdi øker. Hva som da blir det beste billånet, avhenger av betingelsene du får. Her kan du foreta noen grep som gir bedre resultat.

Undersøk betingelsene hos flere banker

Sørg for å sjekke så mange tilbydere som mulig, før du velger billån (bruk for eksempel Finansportalen til å sammenligne bankene). Personer som har boliglån, vil ofte kunne få billån med gode betingelser i samme bank. Likevel kan det godt hende at det billigste lånet gis av en helt annen aktør. For noen kan det være aktuelt å låne av arbeidsgiver, der betingelsene ofte blir bedre enn hos en bank. Bilforhandlere har avtaler med flere finansieringsselskap som også kan tilby gunstige lån til bruktbil, men da forutsettes det som regel at du kjøper bilen gjennom forhandleren. Kjøper du bruktbil privat, bør du undersøke på forhånd hvem som kan låne deg pengene, hvor mye du får i lån, og eventuelt be om lånebevis.

Derfor lønner det seg med lånebevis

Skal du foreta en rask handel på et godt tilbud, kan det være en god idé å ta med seg billånbevis til forhandlingene med selgeren. Dette kan du få av de fleste banker som tilbyr billån. Som regel kreves det da at du stiller med en eller annen form for sikkerhet for billånet, noe som igjen avhenger av om du eier bolig, samt bilens verdi. Bilen kan også stilles som sikkerhet for et billån der du stiller med egenkapital. Finansieringsbeviset kan du få hos de fleste banker, og det er også agenttjenester på nett som gir deg flere tilbud også på finansieringsbeviset.

Egenkapital til bruktbil

Dersom bilen har en viss verdi, kan det hende det enten er påkrevd, eller vil lønne seg å stille med egenkapital når du skal ta opp billån. Egenkapital gir deg lavere totalkostnader, både fordi det rentebærende lånet blir mindre, og fordi du som regel får bedre rentebetingelser. De fleste sparer til egenkapital, men man kan også ta opp lån til dette spesifikt. Merk deg at om du bruker et forbrukslån som egenkapital, kan det hende det er gunstig økonomisk å ha en avdragsfri periode på selve billånet, mens du raskest mulig kvitter deg med lånet du tok opp til egenkapital.

Billån med sikkerhet i bolig

Som et alternativ, eller tillegg til egenkapital, kan du vurdere å stille med sikkerhet i boligen du eier for billånet. Bankene vurderer eiendom som sikrere pant, og vil dermed ofte tilby bedre rentebetingelser om du stiller med denne sikkerheten. Pass på å ikke gå i fella ved å bake inn billånet i boliglånet, dersom boliglånet løper over mange flere år enn et normalt billån. Totalt sett vil du da komme ut med et betydelig tap, fordi rentene løper såpass mye lengre. Billånets del bør betales ned like raskt som om det var et separat billån (ofte innen tre til fem år). Bankene tilbyr gjerne inntil 10 år på et slikt billån når du stiller med boligen som sikkerhet. Det vil gi deg lavere månedlige kostnader, men totalt sett taper du mye penger.

Kilder: