Rett bilforsikring til bruktbil

BilforsikringKjøpt bruktbil og usikker på hvilken bilforsikring du skal velge? Her er det mange som går feil, og velger forsikring de ikke trenger. Når det snakkes om bilforsikring, er det fortrinnsvis ansvarsforsikring man mener, mens de andre forsikringene regnes som tilleggsforsikringer. Les mer om de ulike versjonene og bruk denne tjenesten for å få best forsikring til bilen.

Du må ha ansvarsforsikring

Ansvarsforsikring må du ha så lenge du har tenkt å bruke bilen. Dette er i henhold til Bilansvarsloven, og ikke til å komme utenom. All annen bilforsikring, som kasko, delkasko og superkasko er valgfritt. Ansvarsforsikringen dekker den skaden bilen din eventuelt forårsaker på andres eiendom, eller andre personer, inkludert deg selv og dine passasjerer. Den pålagte forsikringen dekker også eventuelle behov for rettshjelp, dersom en ulykke fører til en eller annen form for rettsoppgjør.

Bruktbil og kaskoforsikring

De valgfrie forsikringene som kasko, delkasko og superkasko (kun hos enkelte forsikringsselskap) regulerer økonomiske forhold mellom deg og forsikringsselskapet. For delkasko sin del er det vanlig at forsikringen dekker skade på småskader, brannskader, skader på vindu etc., i tillegg til innbruddskader og tyveri. Hos mange forsikringsselskap gir delkasko også rett til veihjelp, et behov som slettes ikke er uvanlig når man kjøper bruktbil.

Full kaskoforsikring gir deg dekning for mange flere småskader, som riper i lakken, knuste lykter og sidespeil og lignende. I tillegg dekkes som regel tyveri av bagasje innenfor visse begrensninger (du kan ikke ha opptrådt uforsvarlig ved å for eksempel legge et kamera eller mobiltelefon synlig i en forlatt bil). Full kasko kan også gi rett til leiebil dersom bilen din må repareres, rett til veihjelp, rett til erstatning for feil tanking, og lignende, alt ettersom hvilket forsikringsselskap du bruker.

Superkasko er et produkt du finner hos stadig flere forsikringsselskap, og er mest aktuelt for dyre biler. Denne forsikringen kan gi høyere erstatning enn vanlig kasko, rett til helt ny bil dersom bilen din er totalskadet (innenfor en viss kjørelengde). Her er leiebil ved reparasjoner standard hos de fleste selskaper.

Verdien avgjør hvilken forsikring du trenger

Verdien på din bruktbil er avgjørende for hvilken bilforsikring det lønner seg å tegne. De fleste eksperter er enige om at biler som er verdt mindre enn femti tusen kroner, ikke trenger kaskoforsikring (og definitivt ikke superkasko). Biler som ligger på cirka denne verdien kan i noen tilfeller ha behov for delkasko, men det blir en mer skjønnsmessig vurdering. Årsaken til at man ikke trenger kaskoforsikringer til en billig bruktbil er simpelthen det at kostnadene ved forsikringen ikke står i stil til bilens verdi. Du kan fort komme til å betale mer for forsikringen, enn det bilen egentlig er verdt. I mange tilfeller kunne man like godt kjøpt ny bruktbil i stedet.

Bruktbil og prøvekjøring

Når du kjøper bruktbil er det viktig å huske på at bilen må være forsikret, også når du prøvekjører. Skal du selge bruktbil, husk at du selv bør så absolutt være med dersom noen skal prøvekjøre bilen. Det stjeles flere hundre biler å året, ved at tyver utgir seg for kjøpere, for så å stikke av med kjøretøyet under prøvekjøringen. Dette er også tyveri som sjelden dekkes av bilforsikringen, fordi det er ansett som uansvarlig av eieren å ikke bli med på en prøvetur.